Otsikkoni on monitulkintainen, jälleen, ja kerrankin tarkoituksella. Kestäminen, kestävyys. Kysymykset "kestääkö teksti sitä ja tätä" ja "onko kirjoittajalla kestävyyttä" ovat olennaisia paitsi kirjoittajalle myös lukijoille.

Huomenna sunnuntaina, juuri tällä samalla kellonlyömällä, panen oman kestävyyteni koetukselle. En kuitenkaan pitkän kirjoitussession vaan liikuntasuorituksen muodossa. Osallistun puolimaratonille.

Minulla on kokemusta kirjoittamisesta sekä rapakuntoisena että suhteellisen hyväkuntoisena. Voin häikäilemättä sanoa, että hyväkuntoisena kirjoittaminen on antoisampaa kuin rapa-.

Joitakin valaisevia esimerkkejä:

Jos ajatellaan asiaa ensinnä ihan käytännön tasolla. Tietokoneavusteinen kirjoittaminen vaatii  lihaskuntoa, kehon hallintakykyä ja edes vaihtelevasti raittiita elämäntapoja. On jaksettava istua tuntikausia samassa kuluttavassa asennossa, selkä, polvet ja lonkat väsyvät. Ranteet ovat kovilla näppäimistön edessä ja hiirenheilutus rassaa kyynärpäätä. Silmien ja koko kasvojen lihakset joutuvat tekemään töitä kirjoittajan tihrustellessa pränttiään. On nimittäin tavanomaista, että kirjoittaja ei huolehdi riittävästä valaistuksesta työpisteessään, koska tunnit saattavat hurahtaa ihan huomaamatta päivänvalosta yön pimeisiin hetkiin. Eräskin kirjoittamani teksti näytti yllättävän hyvältä heti ensiyrittämältä aina siihen asti kunnes sytytin valot. Raittiutta on pidettävä yllä, koska kännissä silmät harittavat muutenkin. Jos sattuu sammumaan, on kaatumisvaara. Häkä taas heikentää verenkiertoa ja nikotiinivajauksen tyydyttämiseksi on pidettävä häiritseviä pausseja. Viimeksi mainittu ei koske onnellisia läppärin omistajia.

Koska kirjoitussessiot voivat venyä pitkiksi, tai vaihtoehtoisesti kutistua lyhyiksi, hajanaisiksi tuokioiksi, henkinen kestävyys on tärkeätä. Pitkien sessioiden aikana on kyettävä keskittymään, ja toisaalta myös tarpeen vaatiessa irtautumaan. Palapelisessiot taas kysyvät hermojen kestävyyttä ja asioiden mieleenpalautuskykyä. On kyettävä siirtymään vireestä toiseen lyhyellä varoitusajalla. Hyvä fyysinen kunto lisää myös psyykkistä suorituskykyä hermojen hallinnan tasolla. Myös keskittymiskyky jalostuu liikunnan avulla, kun on liikkuessaan kyettävä keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa ja samalla rentoutumaan. Toisaalta, joskus pitkän lenkin jälkeen on jotenkin ihanan sumea olo ja mieli tekee vain unelmoida.

On mielestäni oikeutettua väittää, että kestävä mieli tuottaa kestävää tekstiä. Rankkaan ja säännölliseen harjoitteluun tottunut mieli toimii taloudellisesti, karsii olennaisuudet epäolennaisuuksista. Juuri niin. Epäolennaisuuksia on opittava sietämään ja tuottamaan, koska ne ovat toisinaan tekstin kannalta hedelmällisimpiä. Mutta tämä olisi toisen jutun aihe. Taloudellisuuteen palatakseni - kestävä mieli kestää itse tuottamansa paineet, harhailee ja etsii, mutta löytää aina takaisin oikealle radalle. Eräs omaa kirjoittamistani koskeva teoria kuuluu, että epäolennaisuuksiin ovat kiteytyneet elämän olennaisimmat osat. Tämä ilmeisen epäomintakeinen ajatus juontuu vuosien takaisesta kokemuksesta. Sain ylistävää palautetta tekstistä, jota olin pitänyt siihen asti huonoimpanani. Olin kuulemma kiteyttänyt siihen suuria joukkoja koskettavia teemoja ja seikkoja. Opin, että minulle olennaiset seikat saattavat olla toisten mielestä täyttä turhuutta, ja minulle turhanpäiväiset asiat saattavat olla muille niitä olennaisimpia. Yhden roska on toisen aarre.Tämä on vain kestettävä.

Voima tuottaa myös herkkyyttä. Peloton, lihaksikas mieli on avoin kaikelle, ei ehkä altis välittömästi hyväksymään kaikkea, mutta virkeine vietteineen havaitsee ja tunnistaa vivahteita, sellaisiakin, joita voimattomampi mieli pyrkii torjumaan itselleen vihamielisinä. Voima auttaa toisaalta myös puolustautumisessa, jollei oveluus riitä. Siinä mielessä voimakas, harjaantunut mieli kestää myös aina tarpeellista kritiikkiä paremmin, vaikka olisikin herkkä kritiikille. Mielen lihakset reagoivat monenlaisiin ärsykkeisiin ja kehittyvät päivä päivältä, veltto mieli taas alistuu, väistää ja tyytyy.

Tulipa vuodatus mutta vuodattamiseenhan tämä palvelu on tarkoitettu. Lisää asiaa ja asianvierustaa olisi läjäpäin, mutta täytyyhän minun ajatella Teidänkin kestävyyttänne, mahdolliset lukijani. Aika sissi olet Sinä joka jaksoit tähän asti :)