Jotenkin ilahduttavaa on ollut huomata, että noilla isokenkäisillä maamme keulakuvilla on hyvin samanlaisia tottumuksia kuin meillä alamaisilla, ainakin mitä tulee isojen pulmien pohtimiseen. Toki maamme keulakuvien pulmat ovat aivan toista suuruusluokkaa ja vaikeusasteeltaan haastavampia kuin meidän tavallisten ihmisten, mutta samat prosessoinnit käydään läpi pääpiirteissään, olipa kyse kauppalistan laadinnasta tai eläkeiän nostosta tai työntekijöiden sähköpostien lukemisesta.

Avainsana on tuumasta toimeen.

Heti kun idea on saatu, sitä ryhdytään toteuttamaan. Niinhän kuninkaatkin tekevät. Heitä painaa raskas vastuu kansan pärjäämisestä pakollisen taakkansa alla, joten heidän on kannettava kortensa kekoon uhraamalla runsaasti henkisiä voimavaroja ja laadittava toimintasuunnitelmia tilanteiden kohentamiseksi, ja heti ratkaisun löydyttyä ryhdyttävä toteuttamaan niitä. Muiden mielipidettä ehtii kyselemään myöhemminkin. Tärkeintä on toimia heti. Määrätietoinen tarttuminen asioihin palkitaan runsaskätisemmin ja herättää enemmän kunnioitusta ja kenties jopa pelkoa vihollisissa kuin jahkailu ja akkamainen toisten huomioonottaminen.

Tiettyä turvallisuutta luo myös tietoisuus, että esimerkiksi Matti Vanhanen ja Suvi Lindén miettivät virka-asioita ja maalaavat suuria visioita ihan tuikitavallisten arkipuuhiensa lomassa. Matti Vanhanen sai suuren eläkeideansa tiettävästi hiihtolenkillä ollessaan, ja Suvi Linden on oletettavasti kokenut älynväläyksensä sähköpostiliikenteen valvonnasta tavaratalon sovituskopissa. Muutakaan paikkaa en pienillä Kirpusen aivoillani nyt pysty keksimään.

Mitähän isokenkäiset keksisivät imuroidessaan, puuseetä tyhjentäessään tai vaippoja vaihtaessaan? Entä rakastellessaan, juopotellessaan tai leipäjonossa seistessään?